Форма входу

Пошук

Календар

«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Неділя, 27.05.2018, 10:25
Вітаю Вас Гість | RSS
Маріупольський професійний ліцей сфери послуг
Головна | Реєстрація | Вхід
Загальна характеристика професії


Професія кравця є однією з найдавніших і найсучасніших. За всіх часів вона вважалася почесною, бо потреба в кравецьких послугах існує постійно.

Кравці займаються всіма етапами створення одягу: від вигадування моделей до виготовлення і декорування. Від таланту і смаку кравців залежить зовнішній вигляд людини.

Професія кравець асоціюється з такими поняттями як краса, елегантність, комфорт.

Робота кравця застосовується у сфері обслуговування населення.

За допомогою звичайних інструментів – нитки та голки – майстер робить гарний та сучасний одяг. У своїй роботі кравець також використовує ножиці, сантиметрову стрічку, лекала, швейне обладнання, манекени. Проте головним інструментом гарного майстра є його фантазія, відчуття сучасності, естетичний смак, умілі руки.

До професійних кравців, які обслуговують клієнтів у ательє висуваються особливі вимоги. Для того щоб стати майстром, необхідно пройти спеціальну підготовку і систематично підвищувати свою кваліфікацію на курсах, конкурсах, змаганнях.

Метою праці кравця є створення відповідного образу людини, виходячи з її зовнішності, її побажань та смаку.

Кравець повинен знати:

*асортимент одягу;

*технологію виконання машинних, ручних, волого-теплових операцій;

*вимоги до якості швейних виробів;

*назви деталей крою, вимоги до їх якості;

*швейні матеріали, їх призначення, основні властивості;

*будову та призначення швейних машин, прасок, інструментів, необхідних для виготовлення одягу;

*правила експлуатації швейного обладнання.

Кравець повинен вміти:

*виготовляти швейні вироби нескладної технологічної обробки за індивідуальними замовленнями;

*виконувати всі види ручних робіт;

*виконувати всі види волого-теплових робіт;

*з'єднувати машинними строчками деталі виробу;

*обробляти крайовими швами зрізи деталей;

*обметувати петлі, пришивати ґудзики на спецмашинах або вручну;

*готувати вироби до примірок;

*проводити дрібне лагодження швейних виробів з використанням машинних та ручних робіт;

*усувати дефекти під час виконання робіт;

*виконувати ескіз моделі;

*усувати дрібні неполадки в роботі швейного устаткування, проводити його чищення та змащування;

*чистити вироби в готовому вигляді.

Навчитись професії КРАВЕЦЬ можна після закінчення як 9-ти класів, так і 11-ти класів.

Предмети, які вивчають майбутні кравці:

- матеріалознавство,

- спецтехнологія;

- конструювання одягу;

- обладнання;

- основи ринкової економіки;

- охорона праці;

- моделювання одягу;

- малювання.

Обравши цю професію, учні вчаться шити жіночий, чоловічій та дитячий одяг, знайомляться з різними стилями в одязі, вчаться працювати з тканиною, лінією та кольором. Також на уроках учні вивчають моделювання, конструювання за індивідуальними мірками модного одягу. Ця справа непроста, потребує уваги, терпіння і вміння, але продукт цієї роботи вартий того.

Учні, які опановують професію «Кравець» матимуть можливість здобути навички закрійної справи. Тільки закрійник зможе вирішити таку складну задачу: щоб одяг пасував і, щоб людина почувалася у ньому вільно.

Підготовка майбутніх фахівців вимагає від педагогів знання нових сучасних методів технологічної обробки, орієнтації в напрямках моди і дизайну, обізнаності з новими матеріалами, їх властивостями. На уроках теоретичного та виробничого навчання педагоги прищеплюють своїм вихованцям усвідомлення того, що для кравця важливо навчитися не тільки добре шити, а й орієнтуватися в асортименті тканин, стежити за віяннями моди, вміти малювати, працювати на всіх видах швейного обладнання.

Для врахування інтересів учнів, створення атмосфери зацікавленності на уроці педагог користується великим арсеналом форм і методів навчання. Практикуються різні типи уроків: лекції, семінари, екскурсії, уроки виробничого навчання, лабораторно - практичні роботи, позаурочні заходи.


Copyright MyCorp © 2018